Kültürel canlanma: Kenan Yavuz Müzesi Bayburt folklorunu tanıtıyor
- 2 Haziran 2021
- Posted by: Muze Yonetimi
- Categories: Basında Biz, Duyurular
https://www.dailysabah.com/arts/cultural-revival-kenan-yavuz-museum-introduces-bayburt-folklore/news
Bayburt’un kültürel mirasını yeniden canlandırma hayaliyle yola çıkan Türkiye’nin Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, yöre halkını tanıtma ve kırsal sosyal ve ekonomik yaşamı canlandırabilecek kültürel projeler hazırlamadaki başarısıyla Stilletto Ödülü’nü kazandı.
Uzak bir köyde sistematik bir bütünlük içinde yürütülen etkinlikler ve zengin koleksiyonlara sahip tematik evleri ve binaları ile kırsal yaşam tarzlarının yeniden canlandırılması yoluyla yerel köklere dönüşü teşvik eden bir müze hayal edin. Bu müze, Türkiye’nin kuzeydoğusundaki Bayburt ilindeki Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nden başkası değildir.
Çoruh Nehri üzerinde yer alan Bayburt, geçmişte İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden biriydi. Şehri daha önce hiç ziyaret etmemiş olsam da Bayburt Kalesi’nden Aydıntepe Yeraltı Şehri ve Sırakayalar Şelalesi’ne kadar tarihi ve doğal zenginliklerini çok duydum. İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra, 13. yüzyılda Bayburt’u ziyaret eden bilinen ilk seyyahın Venedikli tüccar ve kaşif Marco Polo olduğunu da öğrendim.
Müzenin köy evinden bir dış görünüm. (Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin izniyle)
Müzenin köy evinden bir dış görünüm. (Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin izniyle)
Meşhur Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi de şehrin başına gelmiş ve bu tarihi Anadolu toprakları Türk dünyasının bilge atası Dede Korkut’un destanlarında da yer almıştır. Oğuz Türkleri tarafından yüzyıllar boyunca sonraki nesillere aktarılan masallar, UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne alındı.
Ancak bu güzel şehir geçen yüzyılda köylerden şehirlere göç nedeniyle büyük bir nüfus kaybı yaşamıştır. Bölgenin mirasını tehlikeye atan köylerin terk edilmesinin ardından ülkede yaşanan bu dramatik dönüşümü görebilenler arasında müzenin kurucusu Kenan Yavuz da vardı. Özel Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin hikayesi böyle başladı. Yavuz, doğduğu topraklarda geçmişi yeniden canlandırmak istemiş ve ailesiyle birlikte köy yaşamının faydaları konusunda farkındalık yaratmak için bir kültür merkezi kurmuştur.
Müzeyi ilk olarak 2019 yılında kendi koleksiyonuyla açan Yavuz ailesi, yerel mirasını tamamen gelecek nesillere aktararak Bayburt köylerinin sakinlerinin geçmişte nasıl yaşadıklarını yansıtmak istedi. Bu hayali gerçekleştirmek için kültür merkezlerini bir etnografya müzesi olarak sunmaya karar verdiler. Etnografya müzeleri, farklı insan ve kültürlerin geleneklerini, geleneklerini ve alışkanlıklarını korumak için öğeler sergiler. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi de benzer şekilde Bayburt’un gerçek insanlarının eşyaları üzerinden gerçek hikayelerini sergilemekte ve çeşitli etkinliklerle bölgenin yerel kültürünü tanıtmaktadır.
Köy müzesi detayları
Müzenin çekirdek yapısı, Kenan Yavuz’un doğduğu evin bir kopyası olan iki yatak odalı bir köy evidir. Ziyaretçiler ilk olarak bu köy evi müzesinin detaylarını inceleyerek modernleşme ve göçle başlayan dönüşümün neden olduğu mimari tahribatı gözlemliyor. Köy evinin içinde ziyaretçiler, zarar görmüş ve yıkılmış evlerden, eski dükkânlardan, çiftliklerden ve civardaki terk edilmiş alanlardan kurtarılan eşyalarla genişletilen Yavuz ailesinin koleksiyonuna dayanan zengin bir koleksiyonu keşfediyor. Bu nesneler, 20. yüzyılın ilk yarısında bu bölgedeki kırsal yaşamı belgeliyor.
Müzenin Dede Korkut Türk Kimlik Kütüphanesi’nde çocuklar kitap okuyor ve inceliyor. (Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin izniyle)
Müzenin köy evinden bir iç görünüm. (Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin izniyle)
Her iki yanında ince işçilikle süslü antika kapıların sergilendiği uzun bir koridorda ilerleyen ziyaretçiler, Bayburt’un yerel kültürü hakkında daha fazla ayrıntı keşfetmeye devam ediyor. Müzede amfi tiyatro ve açık hava sineması da yer alırken, açık ve kapalı sergi galerileri de atmosferini canlandırıyor. Örneğin müze, seçkin çini örneklerinin ziyaretçileri karşıladığı kalıcı Çinimaçin teşhir alanı aracılığıyla Bayburt Kalesi’nin kayıp çinileri hakkında bilgi vermektedir.
Ziyaretçiler ayrıca Dede Korkut Türk Kimlik Kütüphanesi’ndeki kitapları çay veya kahve eşliğinde inceleyebilir veya müzenin köy meydanı bölümünde Bayburt güvercinlerinin bulunduğu kuş evini ziyaret edebilirler.
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin şaşırtıcı yanı, ziyaretçilerine Bayburt’la bağ kurmalarını sağlaması. Müzeyi ziyaret ettiğinizde sadece bölgenin kültürünü öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda onun bir parçası olacaksınız. Sadece gözlemlemek için değil, katılmak için de burada olduğunuzu hissedeceksiniz.
Bu bağlamda müze, yerel şarkılar, halk masalları, çocuk oyunları, yemek tarifleri, endemik bitkiler ve el sanatlarına odaklanan festivaller ve konferanslar gibi çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.