Kentimize örnek nitelikte proje

https://www.cagdaskocaeli.com.tr/haber/5932044/kentimize-ornek-nitelikte-proje

İş insanı Kenan Yavuz tarafından Bayburt’un Beşpınar Köyü’nde kurulan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, “Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri” yarışmasında finalist oldu. Kentimize de örnek olabilecek bir güzellikteki bu müze, kültürel mirası ve geleneksel üretimi deneyimlemeye imkanı veriyor

Kocaelinin’nin tarihi çok eski çağlara uzanır. İlk çağlarda, Bithynia adı verilen bölgede kurulan kentler sırasıyla, Olbia, Astakos, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır. Ancak zengin bir tarih ve kültürel mirasa sahip Kocaeli’de bu mirasa yeteri kadar sahip çıkıldığı söylenemez. Bayburtlu işadamı Kenan Yavuz’un doğup büyüdüğü köyünde hayata geçirdiği Etnografya Müzesi, kentimizi yöneten tüm dinamiklerin gidip yerinde görmesi gereken bir örnek. Oysa bizdeki imkanlar daha fazla ancak kullanılmıyor. Mesela Tarih Koridoru var ancak sadece ve sadece bu kentte yaşayanların kaçı oraya gidip gördü, tartışılır.  Mesela Hristiyan dünyasında ‘ilk azize’ olarak kabul edilen Santa Barbara, İzmit‘te hapsedildiğine inanılan tarihi surlarda her yıl düzenlenen ayinlerle anılıyor ancak din turizmini canlandırmak için çalışmalar yeterli değil. Diğer taraftan müzelerimiz var ama bu müzelerin okul ziyaretlerinin dışında da ziyaretlere açılması ve daha da canlandırılması gerekiyor.

ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR

Kentimizde genel hatlarıyla durum böyleyken Bayburtlu işadamı Kenan Yavuz’un doğup büyüdüğü köyünde hayata geçirdiği Etnografya Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. 15 bin metrekare alan üzerine kurulan Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi turizm sezonunda 12 bin ziyaretçiyi ağırladı. 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescillenen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Bayburt il merkezine 40 kilometre, Demirözü ilçesine ise 14 kilometre uzaklıkta Beşpınar Köyü’nde yer alıyor. Yaklaşık 15 bin metrekarelik bir alan içerisinde yapılan müze, zaman ve mekan ilişkisi içerisindeki tüm yapılar ve eşyalar 1950-1980 yılları arasındaki görüntüleri sergiliyor. Köy geleneklerinin canlandırıldığı müzede, geçmiş yıllardaki sosyal ve kültürel yaşamı simgeleyen bütün eşyaları ve mekanları görmek mümkün.

ESKİ MESLEKLER YAŞATILIYOR

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin hedefleri içerisinde, köylerden şehirlere hızlanarak artan göç olgusunun önüne geçmek ve köylerde meydana gelen mimari hasarların önlenmesi ve unutulmaya yüz tutan anane ve geleneklerin yaşatılarak yeni nesillere aktarılması amaçlanıyor. Müze içerisinde geleneksel olarak yaşatılan bakkal, ayakkabıcı, terzi, demirci, kahvehane, nalbant ve marangoz gibi dükkanlar bulunuyor. Ayrıca köy evi, su değirmeni, anfi tiyatro ve açık hava sineması, Dede Korkut Türk kimliği kütüphanesi, tandırlık, aşhane, mescit, salıncak, kuşu evinden oluşuyor.

 

ÇİFTLER NOSTALJİ YAŞIYOR

Görselliğiyle konuklarına masalsı manzaralar sunan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin zaman zaman konukları içerisinde çiçeği burnunda gelin ve damat adayları da olur. Bir ömür saklayacakları fotoğraflar için Etnografya Müzesini tercih eden çiftler, nostaljik mekanlarda en iyi fotoğraf karelerini yakalayabilmek için çaba sarf ediyorlar. Pandemi sürecinde 12 bin kişi tarafından ziyaret edilen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nde konaklama ihtiyacını giderebilecekleri Loru Han projesi 2021 yılında faaliyete geçmiş olacak.

BU SEZON 12 BİN ZİYARETÇİ

Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, “Müzemiz 15 bin metrekare bir alana ulaştı. 4 bin metrekaresi kapalı alan, 11 bin metrekare alan da bahçeli alan. Bahçeli alan açık hava müzesi olarak gezip dolaşılabiliyor. Dolayısıyla ziyaretçilerimiz çok rahat hareket edebiliyorlar. Pandemide herhangi bir hastalıkla karşılaşmadık. Bu turizm sezonunda 12 bin ziyaretçiyi ağırladık. Anadolu’nun nüfusunun azalması, köylerdeki nüfusumuzun şehre heveslenmesi bana rahatsızlık verdi. Köy yaşamının güzel bir yaşam olduğunu insanlara göstermek istiyorum. Sosyal yaşam kalitesini köylerimizde, Anadolu’da yükseltemezsek bu metropollere nüfus artışının önüne geçemeyiz. İnsanların doğduğu yerde doymaları gerektiğini düşünüyorum. Köylerimizin betonlaşmasına, konaklarımızın yıkılmasına, çeşmelerin, köprülerin modern hayat adına saçma sapan yapılaşmasına karşı duruş olarak bu müzeyi inşa ettirdim” diyor.

AVRUPA’NIN FİNALİSTLERİ ARASINDA

Kenan Yavuz, “Anadolu’nun unutulmaya yüz tutan güzelliklerini günümüze ve geleceğe taşımak amacı ile kurduğumuz müzenin uluslararası alanda kabul görmesi bizim için gurur verici, teşvik edici bir gelişme oldu” dedi

Avrupa Konseyi’nin himayesinde müzeciliği geliştirmek, kurumsal ve profesyonel yapılarına katkı sunmak, tanıtmak ve teşvik etmek, özgün müzeleri görünür kılmak amacı ile 1977 yılında kurulan Avrupa Müze Formu/Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri, etnografya müzeciliğinde yeni bir yaklaşım getiren Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ni, 2021 yılı Avrupa’nın finalist müzeleri arasında belirledi. Yaklaşık 6 yıl kültür evi olarak hizmet veren mekan, gelişimini büyük ölçüde tamamlayarak 2019 yılında ‘Resmi Özel Müze’ statüsü kazandı.

‘AMACIMIZ MÜZECİLİKTE BİR DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRMEK’

Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, uluslararası alanda kabul görmenin aynı zamanda teşvik edici bir gelişme olduğunu belirtti. Yavuz, “Kadim Bayburt topraklarında, doğup büyüdüğüm köyümde, Anadolu’nun unutulmaya yüz tutan güzelliklerini günümüze ve geleceğe taşımak amacı ile kurduğumuz müzenin, uluslararası alanda kabul görmesi bizim için gurur verici, teşvik edici bir gelişme oldu” dedi. Yavuz, müzenin, kaybolmaya yüz tutmuş değerleri gün yüzüne çıkarmak suretiyle yeniden yaşama kazandıran, geleceğe aktaran ve tarihi miras ile buluşturan bir mekan olduğunun altını çizerek, “Zaman ve mekan ilişkisi içinde dünyada özgün bir müze olma iddiamızın böylesine bir süreçte kabul görmesinden gurur duyduk” diye konuştu.

KENAN YAVUZ ETNOGRAFYA MÜZESİ (YAŞAYAN MÜZE) MANİFESTO

Sadece hatırlatması yetmez müzelerin, hatırlattığını yaşatması gerekir. Aksi takdirde, modernitenin ortaya çıkardığı kültürel kopuş ile nasıl baş edeceğiz?

Müzelerin sadece yolu değil, yolu ve yolculuğu birlikte anlatmak gibi bir derdi olmalı…

Geleceğin dünyasında insanlar devasa cüsseleri ile var olan büyük ve resmi müzeleri ziyaret etmek yerine, insanın ve yaşamın öne çıktığı mekanları daha çok tercih edecekler.

Bu nedenle, insanlara içinde kaybolacakları müzeler değil, kendileri ile buluşacakları mekanlar vermemiz gerekiyor.

Kişilerin hikâyesi sıcak, samimi ve sahicidir. Bireyin hikâyesinden ilham alan müzeler; devlet ile insanı veya bina ile insanı değil, insan ile insanı buluştururlar.

Müzeler; ait oldukları ekosistemin bir parçası olarak var olmalıdır. Ne suyun çağıltısı esirgenmelidir, ne kuşların sesi, ne de çocukların neşesi…

Müzeler; insanlara unuttuklarını hatırlatmalı ve hatırlattıklarını yaşatmalıdır.
Kültürel mirası ve geleneksel üretimi deneyimlemeye imkân vermelidir ve nihayet, ziyaretçi kendisini müzenin öznesi olarak görmelidir.

 

KENAN YAVUZ KİMDİR?

1959 yılında Bayburt’ta doğan Kenan Yavuz, 1981 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsünde yüksek lisans yaptı. İş hayatına 1985 yılında Koç Holding bünyesinde başlayan Kenan Yavuz 2004 yılına kadar şirketin farklı disiplinlerinde görev aldı ve çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1998-2000 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi’nde ikinci kez yüksek lisans (MBA) yapan Yavuz, 2004 yılı Mart ayında Petkim Petrokimya Holding Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, Mayıs 2004 tarihinde Petkim Genel Müdürlüğü görevine atandı.

2009 yılında SOCAR Türkiye Enerji AŞ’de Başkan/CEO görevine atandı ve görevini Nisan 2016’ya kadar yürüttü. Birçok Sivil Toplum Kuruluşunun yanı sıra; TÜSİAD, DEİK ve MÜSİAD üyesi olan Kenan Yavuz, URAK Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi üyesidir. 2015 Ağustos ayında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından “Terakki Madalyası” ile ödüllendirildi. Şuanda İrfan Şirketler Grubu’nun Başkanlığını yapmaktadır. Çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda röportaj ve makaleleri yayınlanan Kenan Yavuz evli ve iki çocuk babası olup, İngilizce bilmektedir.

TANITIM SUNUMU

Tanıtım sunumunu bilgisayarınıza indirerek, Müzemiz hakkında detaylı bilgileri yakından inceleyebilirsiniz.